A jegyesség az első témája Bíró László püspök atya videósorozatának, mely a házasság kérdéseit járja körbe a jegyes-, majd a házaspár és a közösség vonatkozásában is. A szerelem állapota kegyelmi idő. Két fiatal valamit megtapasztal Istenből, aki a szeretet. Eddig a szülők aggódtak csak a gyerekeikért, most ez a két fiatal kezd el aggódni egymásért.

A jegyesség tehát kegyelmi idő, mert egyrészt közelebb jutnak Istenhez, megtapasztalnak valamit Istenből, másrészt a felnőtté válásnak az egyik állomása, amikor elköteleződünk valaki mellett. A jegyesség a párbeszéd tanulásának is az ideje.

Fájdalmas látni, ha egy fiatal pár eltölti az udvarlás idejét anélkül, hogy komoly párbeszéd alakulna ki közöttük. Én-te beszélgetés. És sokszor itt keveredik össze az udvarlási idő a szexszel. A szexualitás a teljes önátadás jele; amíg annak nincsenek meg a külső körülményei, addig az Egyház azt mondja, ne tedd! Figyelj a másikra, tanulj meg vele kommunikálni, mert az tartja majd össze később a házasságot is. A dialógus, a párbeszéd.

2023. április 21., péntek | 20:09

A jegyesek szeretetútja – Bíró László püspök videósorozata, 1. rész

„A párkapcsolati idő, a jegyesség ideje nem az Isten háta mögé való, hanem Isten szeme elé.”

Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió

A videóanyagok nem képezik a Magyar Kurír tulajdonát, így annak átadását nem tudjuk biztosítani.