A szentelési misében a homília és a hitvallás után hangzott el a Mindenszentek litániája. Ennek végén helyezték be az ereklyéket tartalmazó oltárkövet az oltárba. A Szent Adalbert, Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre és a kassai vértanúk csontereklyéit tartalmazó hófehér márványtömböt Ferenc pápa 2023. április 23-án áldotta meg a budapesti nunciatúra épületében.

Az ereklyék behelyezését követően a Főpásztor szentelési imát mondott, majd krizmával megkente az oltár négy sarkát és közepét. Ezután parazsat helyeztek az oltárra, amelyen ősi bibliai szokást követve tömjén égettek. A füst és illat betöltötte a hatalmas templomteret, jelképezve az áldozatot és az imádságot, amely Isten elé száll.

Végül díszbe öltözött az új oltár: terítőt, gyertyatartót, virágot helyeztek el rajta, s a felajánlással folytatódott a liturgia. Az oltárszentelési mise után Erdő Péter bíboros felkereste a bazilika újonnan elkészült második emeleti panorámatermét, melyet a szenteltvíz körbehintésével megáldott.

2024. április 22., hétfő | 12:13

Oltárszentelés az Esztergomi Bazilikában

Rendkívüli ünnepre került sor húsvét harmadik vasárnapján az esztergomi bazilikában: Erdő Péter bíboros, prímás felszentelte az új misézőoltárt.

Kardinális

A videóanyagok nem képezik a Magyar Kurír tulajdonát, így annak átadását nem tudjuk biztosítani.