A szabadegyetem konferenciasorozat záró előadásának vendégei, Udvardy György pécsi megyéspüspök, Versegi Beáta, a Nyolc Boldogság Közösség tagja, keresztény antropológus és Németh Zsolt szociológus, jogász a munka és ünnep közötti látszólagos ellentmondást igyekeztek feloldani.

A társadalmilag kötött tevékenységeink mellett a pihenőidő felhasználásának módja az egyén döntésének eredménye. Németh Zsolt szociológus szerint meg kell találni a pihenésre szánt időben a lehetőséget, amikor ünnepelhetünk. A személyes és állami ünnepeken túl a lelki, egyházi ünnepek tudnak tartalmat adni a szabadidőnknek.

Versegi Beáta keresztény antropológus a két tevékenység sorrendjét fordította meg: Nem a munka után kell ünnepelnünk, hanem az ünnep az, ami megalapozza a munkáink, feladataink minőségét. Tehát az ünnep előrébb van, mint a munka. Ezzel a munkánk minősége is más lesz.

A munka és ünnep témakörét középpontba állító előadásokkal véget ért a szabadegyetem tavaszi szemesztere, a következő alkalom szeptemberben lesz.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Munka és ünnep kapcsolatáról tartottak szabadegyetemi előadásokat Pécsett

2017. május 16. kedd 15:02

Május 10-én tartották a pécsi szabadegyetemi előadássorozat utolsó alkalmát munka és ünnep kapcsolatáról a Magtár Látogatóközpontban.

Pécsi Egyházmegye